Są smacznymi i wartościowymi warzywami, dlatego też włączenie ich do diety każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Brokuły mają ogromną moc, a lista korzyści wynikających z sięgania po nie jest bardzo długa. Jakimi właściwościami mogą nas zaskoczyć te warzywa? Dlaczego zdrowa dieta nie może się bez nich obejść?
Brokuły: jakie substancje lecznicze możemy w nich znaleźć?
O tym, że brokuły zajęły w zdrowej diecie tak ważne miejsce, decydują przede wszystkim ich niezwykłe właściwości oraz substancje lecznicze, które znajdują się w tych właśnie warzywach. Kto sięga po brokuły, ten dostarcza do swego organizmu sporych ilości beta-karotenu – ważnej substancji, która rewelacyjnie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami. W brokułach możemy jednocześnie znaleźć sporo błonnika, dzięki któremu utrzymanie przewodu pokarmowego w dobrej formie stanie się łatwiejszym zadaniem. Inną substancją leczniczą, z którą spotkamy się w tych warzywach, są ditioltiony – związki, które odgrywają coraz ważniejszą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Przed rakiem mogą nas również chronić indole – kolejne substancje lecznicze, których może nam dostarczać zdrowa dieta z brokułami w roli głównej. Cenną substancją, której dostarczyć nam mogą właśnie brokuły, jest tez kwas foliowy. I on świetnie sprawdza się w walce z rakiem, choć warto po niego sięgać również ze względu na serce. Warto też pamiętać, że brokuły są rewelacyjnym źródłem potasu – pierwiastka, który pomaga nam obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób, jak wylew. W brokułach znajdziemy też spore ilości wapnia, pierwiastka, bez którego nasze kości nie są w stanie zachować dobrej formy.
Brokuły w naszej diecie
Jakie potrawy można wyczarować z tych warzyw? Moda na zdrowe odżywianie się sprawia, że na portalach kulinarnych oraz z książkach kucharskich coraz częściej pojawiają się przepisy na dania, w których brokuły stają się jednym z najważniejszych składników. Zmiksowane brokuły, połączone z mlekiem lub z innymi warzywami, mogą się okazać idealnym składnikiem gęstych i pożywnych zup. Warzywa te mogą się stać cennym dodatkiem do wielu sałatek oraz potraw mięsnych. Indyk faszerowany warzywami, pieczeń z duszonymi warzywami-oto wybrane przepisy, w których brokuły mogą zająć bardzo ważne miejsce.
Sięganie po brokuły każdemu z nas przynieść może wiele korzyści. Te warzywa sprawią, że nasza dieta stanie się i zdrowsza, i ciekawsza, a my będziemy mogli się cieszyć doskonałą formą oraz smacznymi potrawami.